Wydarzenia

 Warto nadmienić, że wybór potraw do koszyka wielkanocnego nigdy nie jest przypadkowy, ponieważ każda potrawa ma swoją symbolikę w tradycji. W tych koszyczkach nie powinno zabraknąć takich rzeczy jak: chleb - pokarm podstawowy a zarazem błogosławiony – symbolizujący „chleb żywy, który zstąpił z nieba”; jajka i kolorowe pisanki – jako symbol odradzającego się życia oraz płodności; mięsa i wędliny, a także wielkanocnego baranka wykonanego z cukru albo ciasta – upamiętniającego podobnie jak mięsa i wędliny, baranka paschalnego. Mogą się tam również znaleźć wypieki wielkanocne oraz chrzan, pieprz i sól, które symbolizują gorzkie zioła. Koszyczki w których przynosimy święcone powinny być odpowiednio ustrojone. Na zewnątrz dekoruje się je i przyozdabia wiecznie zielonymi gałązkami bukszpanu, borówki lub barwinka pospolitego, a także wiosennymi kwiatami i baziami. Duchowni w tym dniu w kościołach i kaplicach błogosławią pokarmy przyniesione przez wiernych. Natomiast na wioskach, gdzie nie ma kościoła lub odległość do niego jest daleka, duszpasterze jadą osobiście by poświęcić wielkanocne pokarmy. Najczęściej wierni gromadzą się wówczas w punktach katechetycznych, przy kapliczkach przydrożnych albo w prywatnych domach oczekując na przybycie duchownego. Obrzęd święcenia pokarmów jest szczególnym wydarzeniem, zwłaszcza dla dzieci, które odświętnie ubrane w towarzystwie rodziców podążają z koszyczkami na tę ceremonię. Należy pamiętać o tym, aby udając się z pokarmami do kościoła zatrzymać się chociaż na chwilę przy Grobie Pańskim, adorując Jezusa w Hostii.

Kalendarz liturgiczny

 

Słowo Boże

Adonai portal katolicki

Diecezja Sandomierska

Licznik odwiedzin strony

625552
Dzisiaj odwiedziło nas:Dzisiaj odwiedziło nas:317
Wczoraj odwiedziło nas:Wczoraj odwiedziło nas:680